Fatteh
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1605
Składniki:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 300 g ciecierzycy w zalewie
- 350 g jagnięciny bez kości
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki orzeszków pinii
- 2 chlebki pita
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 1 łyżka soku cytrynowego
- szczypta mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do miski z ciecierzycą. Dodać do tego pastę tahini, jogurt grecki i dobrze wymieszać. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę jagnięcinę. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni i dodać do całości w misce. Wszystko posypać orzeszkami pinii i mieloną papryką chili, skropić sokiem cytrynowym i podawać do spożycia z chlebkiem pita.
Komentarze (0)