Fatayer
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 921
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka suchych aktywnych drożdży
- o,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- Farsz:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g orzeszków pinii
- 100 g tartego parmezanu
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać cukier i dobrze rozetrzeć. Roztarte odstawić na 5 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć krążki kubkiem o średnicy 12 cm.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego mielone nasiona kolendry, przyprawę garam masala, pieprz i sól. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Szpinak sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, po czym posiekać go drobno i dodać do mięsa. Dodać do tego orzeszki pinii, parmezan i wlać olej.
Całość dobrze wymieszać i nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta. Wszystko dobrze zlepić w trójkąty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego mielone nasiona kolendry, przyprawę garam masala, pieprz i sól. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Szpinak sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, po czym posiekać go drobno i dodać do mięsa. Dodać do tego orzeszki pinii, parmezan i wlać olej.
Całość dobrze wymieszać i nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta. Wszystko dobrze zlepić w trójkąty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)