Fatayer

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 921
Fatayer
fot. Joe Foodie (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka suchych aktywnych drożdży
  • o,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Farsz:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g orzeszków pinii
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać cukier i dobrze rozetrzeć. Roztarte odstawić na 5 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć krążki kubkiem o średnicy 12 cm.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego mielone nasiona kolendry, przyprawę garam masala, pieprz i sól. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Szpinak sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, po czym posiekać go drobno i dodać do mięsa. Dodać do tego orzeszki pinii, parmezan i wlać olej.

Całość dobrze wymieszać i nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta. Wszystko dobrze zlepić w trójkąty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów