Fatayer
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2258
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy sumak
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- sól
- pieprz
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, wsypać cukier i rozetrzeć łyżeczką. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego roztarte drożdże, jogurt, olej i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony wcześniej szpinak i przyprawę sumak. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Potem dodać do tego mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia. Wyrośnięte już ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 3 mm. Rozwałkowane pokroić w trójkąty i nałożyć na środek nich przygotowany wcześniej farsz. Całość zlepić ręcznie i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)