Fatayer

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2258
Fatayer
fot. Joe Foodie (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, wsypać cukier i rozetrzeć łyżeczką. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego roztarte drożdże, jogurt, olej i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony wcześniej szpinak i przyprawę sumak. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Potem dodać do tego mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia. Wyrośnięte już ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 3 mm. Rozwałkowane pokroić w trójkąty i nałożyć na środek nich przygotowany wcześniej farsz. Całość zlepić ręcznie i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów