Fat rascal
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1353
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g suszonych porzeczek czerwonych
- 150 g rodzynek
- 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 roztrzepane jajko
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej świeżo
- 0,5 szklanki ciepłego mleka 2%
- Glazura:
- 2 łyżki suszonych wiśni
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 żółtka
- 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody
Opis przygotowania:
Rodzynki, wiśnie oraz suszone porzeczki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonym cynamonem, tartą gałką muszkatołową oraz sodą oczyszczoną. Do wymieszanych składników dodać masło, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajko i razem wyrobić na jednolitą masę. Następnie do masy wsypać tartą skórkę pomarańczową, cytrynową i sparzone wcześniej rodzynki. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Przygotować glazurę: żółtka roztrzepać z przegotowaną wodą w rondlu i wysmarować przygotowane ciastka na blasze do pieczenia.
Wszystko udekorować suszonymi wiśniami oraz orzeszkami pinii, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować glazurę: żółtka roztrzepać z przegotowaną wodą w rondlu i wysmarować przygotowane ciastka na blasze do pieczenia.
Wszystko udekorować suszonymi wiśniami oraz orzeszkami pinii, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)