Fat rascal

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1171
Fat rascal
fot. Wendy Slattery / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g suszonych porzeczek czerwonych
  • 150 g rodzynek
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 roztrzepane jajko
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej świeżo
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka 2%
  • Glazura:
  • 2 łyżki suszonych wiśni
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody

Opis przygotowania:

Rodzynki, wiśnie oraz suszone porzeczki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonym cynamonem, tartą gałką muszkatołową oraz sodą oczyszczoną. Do wymieszanych składników dodać masło, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajko i razem wyrobić na jednolitą masę. Następnie do masy wsypać tartą skórkę pomarańczową, cytrynową i sparzone wcześniej rodzynki. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.

Przygotować glazurę: żółtka roztrzepać z przegotowaną wodą w rondlu i wysmarować przygotowane ciastka na blasze do pieczenia.

Wszystko udekorować suszonymi wiśniami oraz orzeszkami pinii, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów