Doenjang jjigae
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1587
Składniki:
- 500 g tofu
- 4 mrożone krewetki
- 4 grzyby shiitake
- 1,5 l wody
- 1 mała zielona cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka pasty soi
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 zielona z czerwonej pasty chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały por
- sos sojowy jasny
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Tofu pokroić w dużą kostkę. Por pokroić na małe kawałki. Papryczkę zieloną i czerwoną chili posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie do rondla wlać wodę, dodać do niej krewetki i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek, cebulę, papryczki chili, por, cukinię oraz grzyby shitake. Do składników w rondlu dodać pastę chili, pastę sojową i słodką mieloną paprykę. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników pod przykryciem. Kiedy składniki zmiękną, dodać pokrojone tofu i gotować jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)