Budae jjigae

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1873
Budae jjigae
fot. Xiaolongimnida Blog / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g fasoli Jaś
  • 30 g makaronu
  • 25 g szynki mielonej
  • 4 pieczarki
  • 4 liście białej kapusty
  • 4 parówki drobiowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć. Pieczarki oczyścić, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 40 minut, ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Makaron przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić, połączyć go z ugotowaną wcześniej fasolą i przełożyć na talerz. Parówki drobiowe pozbawić skóry i pokroić na kawałki. Szynkę mielonkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, szynkę oraz parówkę, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pastę chili, przecier pomidorowy oraz liście białej kapusty i całość szybko zagotować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów