Budae jjigae
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1873
Składniki:
- 200 g fasoli Jaś
- 30 g makaronu
- 25 g szynki mielonej
- 4 pieczarki
- 4 liście białej kapusty
- 4 parówki drobiowe
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka pasty chili
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć. Pieczarki oczyścić, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 40 minut, ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Makaron przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić, połączyć go z ugotowaną wcześniej fasolą i przełożyć na talerz. Parówki drobiowe pozbawić skóry i pokroić na kawałki. Szynkę mielonkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, szynkę oraz parówkę, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pastę chili, przecier pomidorowy oraz liście białej kapusty i całość szybko zagotować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do składników na talerzu.
Komentarze (0)