Dhokla

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2269
Dhokla
fot. eekim / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki z ciecierzycy żółtej
  • 250 g mąki z kleistego ryżu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Polewa:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście suszone curry
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 zielona papryczka chili
  • 0,5 szklanki wody
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy oraz z ryżu przesypać razem do jednej miski. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli, kurkumę oraz sodę oczyszczoną. Całość zalać jogurtem, wodą i sokiem cytrynowym. Wszystko dokładnie roztrzepać trzepaczką i przelać do odpowiedniego naczynia. Następnie naczynie postawić na sicie naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy gotującą się wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż składniki całkowicie zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z naczynia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.

Przygotować polewę: wodę przelać do kubka i wymieszać z olejem. Następnie wymieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym dodać do tego liście curry, wiórki kokosowe i pozbawioną nasion oraz pokrojoną na kawałki papryczkę chili. Całość dokładnie wymieszać, dodać do tego nasiona gorczycy i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym składniki na talerzu.

Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów