Dhokla
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2269
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki z ciecierzycy żółtej
- 250 g mąki z kleistego ryżu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli
- Polewa:
- 2 łyżki oleju
- 2 liście suszone curry
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 zielona papryczka chili
- 0,5 szklanki wody
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy oraz z ryżu przesypać razem do jednej miski. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli, kurkumę oraz sodę oczyszczoną. Całość zalać jogurtem, wodą i sokiem cytrynowym. Wszystko dokładnie roztrzepać trzepaczką i przelać do odpowiedniego naczynia. Następnie naczynie postawić na sicie naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy gotującą się wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż składniki całkowicie zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z naczynia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.
Przygotować polewę: wodę przelać do kubka i wymieszać z olejem. Następnie wymieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym dodać do tego liście curry, wiórki kokosowe i pozbawioną nasion oraz pokrojoną na kawałki papryczkę chili. Całość dokładnie wymieszać, dodać do tego nasiona gorczycy i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym składniki na talerzu.
Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy oraz z ryżu przesypać razem do jednej miski. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli, kurkumę oraz sodę oczyszczoną. Całość zalać jogurtem, wodą i sokiem cytrynowym. Wszystko dokładnie roztrzepać trzepaczką i przelać do odpowiedniego naczynia. Następnie naczynie postawić na sicie naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy gotującą się wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż składniki całkowicie zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z naczynia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.
Przygotować polewę: wodę przelać do kubka i wymieszać z olejem. Następnie wymieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym dodać do tego liście curry, wiórki kokosowe i pozbawioną nasion oraz pokrojoną na kawałki papryczkę chili. Całość dokładnie wymieszać, dodać do tego nasiona gorczycy i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym składniki na talerzu.
Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)