Dakos
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1130
Składniki:
- 200 g greckiego sera myzithra
- 2 bułki razowe pełnoziarniste
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżeczki kaparów w zalewie
- 2 drobne szczypiorki
- 1 garstka botwinki
- 1 garstka rukoli
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Oliwki i kapary osączyć z zalewy. Następnie bułki pełnoziarniste przekroić na połowy, wysmarować je z jednej strony oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Bułki piec przez 2 minuty, po czym wyciągnąć je z piekarnika, nałożyć na nie pokrojone wcześniej pomidory oraz ser myzithra. Całość posypać odcedzonymi z zalewy kaparami i oliwkami, doprawić do smaku szczyptą soli i udekorować botwinką, rukolą oraz szczypiorkiem.
Komentarze (0)