Dakos

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1130
Dakos
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 200 g greckiego sera myzithra
  • 2 bułki razowe pełnoziarniste
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie
  • 2 drobne szczypiorki
  • 1 garstka botwinki
  • 1 garstka rukoli
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Oliwki i kapary osączyć z zalewy. Następnie bułki pełnoziarniste przekroić na połowy, wysmarować je z jednej strony oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Bułki piec przez 2 minuty, po czym wyciągnąć je z piekarnika, nałożyć na nie pokrojone wcześniej pomidory oraz ser myzithra. Całość posypać odcedzonymi z zalewy kaparami i oliwkami, doprawić do smaku szczyptą soli i udekorować botwinką, rukolą oraz szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów