Dakos

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1591
Dakos
fot. Frente (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g sera feta
  • 6 pomidorów śliwkowych
  • 4 czerwone oliwki w zalewie
  • 4 łyżki letniej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chlebek pita
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziołowego pieprzu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidory umyć i osączyć z wody. Chlebek pita przekroić na połowy i skropić go letnią wodą. Następnie czosnek obrać ze skory i pokroić drobno do miski. Pomidory drobno posiekać i wymieszać je z pokrojonym wcześniej czosnkiem. Po wymieszaniu przełożyć je na pokrojony chlebek. Na wierzch pokruszyć ser feta. Wszystko udekorować czerwonymi oliwkami z zalewy, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, suszonym oregano i doprawić do smaku szczypta soli i mielonym ziołowym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów