Cytrynówka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4782
Składniki:
- spirytus
- woda mineralna niegazowana
- cytryny
- duże naczynie zamykane, mogą być słoiki 1 l
- opcjonalnie ziarnko kawy
- opcjonalnie miód
Opis przygotowania:
Pierwszy sposób: Cytryny obieramy i kroimy najbardziej jak się da, pestki odrzucamy na bok. Wkładamy do słoika 1 l. Wlewamy spirytus oraz wodę (należy sobie wybrać proporcje, jakie mocne ma być). Można dodać trochę miodu, ziarnko kawy. Następnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni. Całość będzie dość gęste.
Drugi sposób: Myjemy cytryny, nie obieramy ich. Wkładamy do słoika 1 l. Wlewamy spirytus oraz wodę (należy sobie wybrać proporcje - jakie mocne ma być). Można dodać trochę miodu, ziarnko kawy. Następnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni. Cytryny nie wyrzucamy! Obieramy i zjadamy - ma w sobie sporo alkoholu.
Podawać schłodzone.
Drugi sposób: Myjemy cytryny, nie obieramy ich. Wkładamy do słoika 1 l. Wlewamy spirytus oraz wodę (należy sobie wybrać proporcje - jakie mocne ma być). Można dodać trochę miodu, ziarnko kawy. Następnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni. Cytryny nie wyrzucamy! Obieramy i zjadamy - ma w sobie sporo alkoholu.
Podawać schłodzone.
Komentarze (2)
2 sposób polecam :)
lepsza jest zcukrem waniliowym ;)