Cukierki śmietankowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3332
Składniki:
- 40 dkg cukru pudru
- 3 szklanki słodkiej śmietany kremówki
- oliwa do wysmarowania blachy
Opis przygotowania:
Śmietanę wlać do rondla, zasypać cukrem, postawić na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż zacznie żółknąć. Przygotować blachę do pieczenia, przetrzeć oliwą i lekko ją nagrzać. Wykonać test z gotowanej masy. Łyżeczką przełożyć masę na blachę, jeżeli masa zleje się jak woda to musi się jeszcze trochę pogotować, natomiast jeżeli masa po położeniu zatrzyma się, utworzy karmelek i po ostudzeniu stwardnieje - jest dobra i należy wtedy wylać ją na całą blachę i zapiec. Temperatura zapiekania do 170 stopni, czas uzależniony od wykonanej masy i jej zastygnięcia w piekarniku. Po zapieczeniu blachę wyciągnąć z piekarnika, masę przekroić na małe porcje.
Komentarze (0)