Crema de piña (deser ananasowy)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1787
Składniki:
- 600 g ananasa w zalewie kostka
- 200 g śmietany kremówki
- 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 2 mango
- 2 łyżki niebieskiego barwnika spożywczego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 świeży ananas
- 1 szklanka malin
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Świeżego ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do kolejnej miski. Barwnik spożywczy przelać do kubka, zalać go wrzącą wodą, rozmieszać i zalać tym mango w misce. Mango z barwnikiem moczyć do chwili, aż zmieni ono kolor, po czym odcedzić je z nadmiaru barwnika. Ananasa wraz z zalewa przelać do miksera, wlać do tego mleko skondensowane, sok cytrynowy, wsypać cukier puder i dodać śmietanę kremówkę. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki przełożyć do szklanek. Następnie wszystko udekorować malinami, pokrojonym wcześniej świeżym ananasem oraz barwionym mango.
Komentarze (0)