Crema de piña (deser ananasowy)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1625
Crema de piña (deser ananasowy)
fot. demi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g ananasa w zalewie kostka
  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 mango
  • 2 łyżki niebieskiego barwnika spożywczego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 świeży ananas
  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Świeżego ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do kolejnej miski. Barwnik spożywczy przelać do kubka, zalać go wrzącą wodą, rozmieszać i zalać tym mango w misce. Mango z barwnikiem moczyć do chwili, aż zmieni ono kolor, po czym odcedzić je z nadmiaru barwnika. Ananasa wraz z zalewa przelać do miksera, wlać do tego mleko skondensowane, sok cytrynowy, wsypać cukier puder i dodać śmietanę kremówkę. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki przełożyć do szklanek. Następnie wszystko udekorować malinami, pokrojonym wcześniej świeżym ananasem oraz barwionym mango.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów