Coca de Sant Joan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 838
Coca de Sant Joan
fot. Espencat (Wikimedia Common) / domena publiczna

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka 2%
  • 200 g galaretek owocowych w cukrze
  • 150 g czereśni koktajlowych
  • 120 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kandyzowanego imbiru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać 1 łyżeczką cukru, rozmieszać i odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wsypać do niej pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Następnie wlać do tego roztarte drożdże, oliwę z oliwek, wbić jajko, dodać masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozgnieść je na blasze do pieczenia. Następnie nałożyć na nie galaretki owocowe w cukrze, czereśnie koktajlowe, kandyzowany imbir i całość posypać orzeszkami pinii. Wszystko wysmarować białkiem jajka, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów