Coca de Sant Joan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1029
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka 2%
- 200 g galaretek owocowych w cukrze
- 150 g czereśni koktajlowych
- 120 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kandyzowanego imbiru
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać 1 łyżeczką cukru, rozmieszać i odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wsypać do niej pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Następnie wlać do tego roztarte drożdże, oliwę z oliwek, wbić jajko, dodać masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozgnieść je na blasze do pieczenia. Następnie nałożyć na nie galaretki owocowe w cukrze, czereśnie koktajlowe, kandyzowany imbir i całość posypać orzeszkami pinii. Wszystko wysmarować białkiem jajka, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)