Coca mallorquina

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1650
Coca mallorquina
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Warzywa:
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie pokrojone warzywa przesypać do jednej miski, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu i zalać oliwą z oliwek. Całość dobrze wymieszać i pozostawić przez 15 minut.

Przygotować ciasto: żółtko wbić do miski. Potem wsypać do niego cukier, sól i wlać wodę oraz oliwę z oliwek. Składniki w misce dobrze wymieszać, po czym wsypać do tego mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieść ręką na podłużny placek o grubość 0,5 mm. Warzywa w misce przecedzić przez sito i nałożyć je na rozgniecione ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów