Coca mallorquina
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2110
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 120 ml oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Warzywa:
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 zielona papryka
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sol
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie pokrojone warzywa przesypać do jednej miski, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu i zalać oliwą z oliwek. Całość dobrze wymieszać i pozostawić przez 15 minut.
Przygotować ciasto: żółtko wbić do miski. Potem wsypać do niego cukier, sól i wlać wodę oraz oliwę z oliwek. Składniki w misce dobrze wymieszać, po czym wsypać do tego mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieść ręką na podłużny placek o grubość 0,5 mm. Warzywa w misce przecedzić przez sito i nałożyć je na rozgniecione ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: żółtko wbić do miski. Potem wsypać do niego cukier, sól i wlać wodę oraz oliwę z oliwek. Składniki w misce dobrze wymieszać, po czym wsypać do tego mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieść ręką na podłużny placek o grubość 0,5 mm. Warzywa w misce przecedzić przez sito i nałożyć je na rozgniecione ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)