Chhena poda
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 898
Składniki:
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 kg sera ricotta
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki cukru palmowego
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów nerkowca
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Opis przygotowania:
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ser ricotta rozdrobnić i przełożyć go do miski. Następnie wsypać do niego mąkę ryżową, kaszę mannę, sodę oczyszczoną, cukier, mielony kardamon i wlać mleko. Całość dobrze wymieszać, po czym dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i tłuczone orzechy nerkowca. Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)