Chhena poda

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 751
Chhena poda
fot. http://recipes.oriyaonline.com/ (Wikimedia Commons) / Free Art License

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 kg sera ricotta
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki cukru palmowego
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów nerkowca
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Opis przygotowania:

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ser ricotta rozdrobnić i przełożyć go do miski. Następnie wsypać do niego mąkę ryżową, kaszę mannę, sodę oczyszczoną, cukier, mielony kardamon i wlać mleko. Całość dobrze wymieszać, po czym dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i tłuczone orzechy nerkowca. Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów