Chazuke
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2620
Składniki:
- 40 g wieprzowiny bez kości
- 4 marchewki
- 2 filiżanki zielonej herbaty (1 łyżka herbaty na filiżankę)
- 2 liście alg nori
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 łyżka oleju
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Herbatę zieloną wsypać do filiżanek, zaparzyć wrzątkiem, a następnie wywarem zalać ryż na talerzu. Wieprzowinę umyć, pokroić w plastry, oprószyć pieprzem oraz solą, zalać 1 l wody i gotować do miękkości na małym ogniu. Do mięsa dodać pastę wasabi, marchew pokrojona w słomkę, seler, pokrojone w paski nori i gotować razem. Całość doprawić do smaku solą. Kiedy mięso zmięknie, zupę w całości przelać na ryz z herbatą. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojoną w krążki cebulę, zeszklić i dodać do zupy. Wszystko udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)