Chazuke

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2620
Chazuke
fot. jetalone / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 40 g wieprzowiny bez kości
  • 4 marchewki
  • 2 filiżanki zielonej herbaty (1 łyżka herbaty na filiżankę)
  • 2 liście alg nori
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Herbatę zieloną wsypać do filiżanek, zaparzyć wrzątkiem, a następnie wywarem zalać ryż na talerzu. Wieprzowinę umyć, pokroić w plastry, oprószyć pieprzem oraz solą, zalać 1 l wody i gotować do miękkości na małym ogniu. Do mięsa dodać pastę wasabi, marchew pokrojona w słomkę, seler, pokrojone w paski nori i gotować razem. Całość doprawić do smaku solą. Kiedy mięso zmięknie, zupę w całości przelać na ryz z herbatą. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojoną w krążki cebulę, zeszklić i dodać do zupy. Wszystko udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów