Charczo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2046
Składniki:
- 500 g karkówki wołowej bez kości
- 150 g ryżu
- 2 cebule
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 l wody
- 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonej kozieradki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka octu winnego
- 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pokropić drobno. Mięso pokroić na małe kawałki i przełożyć je do rondla. Następnie zalać je wodą, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować na średnim ogniu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać tłuczone orzechy włoskie, pokrojoną papryczkę chili i dokładnie wymieszać. Składniki na patelni smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie zalać je 1/2 szklanki gotowanego wywaru z mięsa, ponownie wymieszać i przelać do gotowanego mięsa w rondlu. Wsypać do tego ryż, suszoną bazylię, cząber, kozieradkę, mielone nasiona kolendry i wlać ocet winny. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy mięso z ryżem będą miękkie, całość ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)