Buccellato
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1994
Składniki:
- 4 wiśnie koktajlowe
- 2 żółte śliwki
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 jajko
- Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g smalcu
- 250 g cukru
- 250 ml mleka 2%
- 15 g amoniaku spożywczego
- 1 kg maki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko jajka
- Wypełnienie:
- 300 gramów suszonych fig
- 300 gr mielonych migdałów
- 300 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g ciemnej czekolady
- 125 g dżemu brzoskwiniowego
- 125 gramów miodu
- 50 gr rodzynki
- 2 łyżeczki cynamon
- 2 łyżeczki niesłodzone kakao
- Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 1 białko jajka
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Suszone figi oraz rodzynki przesypać razem na sito, po czym sparzyć je wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Śliwki umyć, osączyć z wody, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, smalec, żółtko i wlać do tego mleko z rozmieszanym amoniakiem spożywczym. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm w kształcie półksiężyca.
Przygotować wypełnienie: sparzone, suszone figi i rodzynki posiekać drobno do miski. Dodać do nich dżem brzoskwiniowy i miód. Następnie zetrzeć do tego drobno czekoladę, wsypać kakao, cynamon, mielone migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto. Całość dobrze zlepić w okrąg, a górę ciasta ponacinać lekko nożem. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Składniki piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć je z piekarnika i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu udekorować ciasto pokrojoną wcześniej śliwką i wiśniami koktajlowymi.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać do niego białko jajka, wlać sok cytrynowy i dobrze roztrzepać trzepaczką. Po roztrzepaniu wysmarować tym całe ciasto.
Przygotować wypełnienie: sparzone, suszone figi i rodzynki posiekać drobno do miski. Dodać do nich dżem brzoskwiniowy i miód. Następnie zetrzeć do tego drobno czekoladę, wsypać kakao, cynamon, mielone migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto. Całość dobrze zlepić w okrąg, a górę ciasta ponacinać lekko nożem. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Składniki piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć je z piekarnika i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu udekorować ciasto pokrojoną wcześniej śliwką i wiśniami koktajlowymi.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać do niego białko jajka, wlać sok cytrynowy i dobrze roztrzepać trzepaczką. Po roztrzepaniu wysmarować tym całe ciasto.
Komentarze (0)