Buccellato

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1820
Buccellato
fot. Dedda71 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 wiśnie koktajlowe
  • 2 żółte śliwki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 jajko
  • Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g smalcu
  • 250 g cukru
  • 250 ml mleka 2%
  • 15 g amoniaku spożywczego
  • 1 kg maki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko jajka
  • Wypełnienie:
  • 300 gramów suszonych fig
  • 300 gr mielonych migdałów
  • 300 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 125 g dżemu brzoskwiniowego
  • 125 gramów miodu
  • 50 gr rodzynki
  • 2 łyżeczki cynamon
  • 2 łyżeczki niesłodzone kakao
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Suszone figi oraz rodzynki przesypać razem na sito, po czym sparzyć je wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Śliwki umyć, osączyć z wody, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, smalec, żółtko i wlać do tego mleko z rozmieszanym amoniakiem spożywczym. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm w kształcie półksiężyca.

Przygotować wypełnienie: sparzone, suszone figi i rodzynki posiekać drobno do miski. Dodać do nich dżem brzoskwiniowy i miód. Następnie zetrzeć do tego drobno czekoladę, wsypać kakao, cynamon, mielone migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto. Całość dobrze zlepić w okrąg, a górę ciasta ponacinać lekko nożem. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Składniki piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć je z piekarnika i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu udekorować ciasto pokrojoną wcześniej śliwką i wiśniami koktajlowymi.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać do niego białko jajka, wlać sok cytrynowy i dobrze roztrzepać trzepaczką. Po roztrzepaniu wysmarować tym całe ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów