Bubble Waffle
Oceń:
(28 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 10436
Składniki:
- 400 ml bitej śmietany w sprayu
- 200 g czekolady mlecznej
- 40 ml polewy toffi
- 2 łyżki ananasa z puszki w kostce
- 2 łyżeczki tłuczonych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju do wysmarowania gofrownicy
- 2 gałki lodów waniliowych
- Ciasto:
- 4 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pieczenia
- szczypta soli
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Ananasa odsączyć z zalewy.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą oraz tartą gałką muszkatołową. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, natomiast żółtka przełożyć do kubka, zalać je mlekiem, ekstraktem waniliowym, roztopionym masłem i dobrze roztrzepać widelcem. Następnie przelać je do wymieszanej wcześniej mąki w misce i dodać ubitą pianę z białek. Całość zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki, po czym wszystko przelać to na rozgrzaną i wysmarowaną olejem gofrownice bąbelkową.
Gofry smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z gofrownicy i umieścić w stożkowym stojaku lub kubku i pozostawić je, aby lekko przestygły. Po przestudzeniu do wnętrza stożka gofra nałożyć po 1 gałce loda waniliowego, dodać do tego osączone z zalewy ananasy i całość zalać bitą śmietana w sprayu. Następnie wszystko posypać połamaną na małe kawałki mleczną czekolada, tłuczonymi orzechami włoskimi i polać polewą toffi.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą oraz tartą gałką muszkatołową. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, natomiast żółtka przełożyć do kubka, zalać je mlekiem, ekstraktem waniliowym, roztopionym masłem i dobrze roztrzepać widelcem. Następnie przelać je do wymieszanej wcześniej mąki w misce i dodać ubitą pianę z białek. Całość zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki, po czym wszystko przelać to na rozgrzaną i wysmarowaną olejem gofrownice bąbelkową.
Gofry smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z gofrownicy i umieścić w stożkowym stojaku lub kubku i pozostawić je, aby lekko przestygły. Po przestudzeniu do wnętrza stożka gofra nałożyć po 1 gałce loda waniliowego, dodać do tego osączone z zalewy ananasy i całość zalać bitą śmietana w sprayu. Następnie wszystko posypać połamaną na małe kawałki mleczną czekolada, tłuczonymi orzechami włoskimi i polać polewą toffi.
Komentarze (0)