Boczek w winie z soczewicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1596
Składniki:
- 400 g soczewicy zielonej
- 350 g surowego boczku wieprzowego
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę zieloną przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać boczek surowy, po czym oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i przyrumienić z obu stron. Do smażonego boczku dodać ugotowaną soczewicę i smażyć razem przez 1 minutę. Po tym czasie wlać do tego wino wytrawne, doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, pokroić na porcje, przełożyć na talerz i podawać z musztardą francuską.
Komentarze (0)