Aguachile
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1564
Aguachile meksykańskie danie z krewetek, które są zanurzone w płynie doprawionym m.in. sokiem z limonki, sosem sojowym, papryką chili i czosnkiem, a na koniec dekorowane surowymi warzywami, takimi jak ogórek czy cebula.
Składniki:
- 12 mrożonych krewetek
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 dojrzale awokado
- 2 zielone papryczki chili
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z ogona i przełożyć je do miski. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ogórka zielonego obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Następnie do miksera dodać pozbawioną nasion papryczkę chili, obrany ze skóry czosnek, natkę zielonej pietruszki oraz połowę pokrojonego wcześniej ogórka szklarniowego (drugą połowę ogórka pozostawić do dekoracji potrawy). Składniki w mikserze zalać sokiem z limonki, sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć to na krewetki w misce, całość zawinąć folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować pozostawioną połową ogórka szklarniowego i czerwoną cebulą.
Komentarze (0)