Aguachile
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1792
Składniki:
- 200 g świeżych przegrzebek
- 200 g świeżych krewetek
- 200 ml soku z limonki
- 50 ml tequili
- 30 g truskawek ananasowych
- 4 czarne oliwki w zalewie
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 tortille
- 2 gałązki świeżej trybuli
- 2 gałązki natki zielonej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 zielony ogórek
- 1 zielona papryka chili
- 1 dojrzale awokado
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
Opis przygotowania:
Tortille przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić tylko z jednej strony. Zrumienione ściągnąć z patelni i przełożyć do miski. Krewetki oraz przegrzebki umyć, osączyć z wody, dokładnie oczyścić z części niejadalnych (przegrzebki odciąć od muszli), pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski z tortillą. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli. Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki ananasowe pozbawić szypułek i pokroić je w ćwiartki. Awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki. Pokrojone owoce dodać do składników w misce. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić ją na małe kawałki i przełożyć do miksera. Ogórka obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do papryki w mikserze. Do składników w mikserze wlać sok z limonki, sos sojowy oraz tequilę, wsypać do tego cukier trzcinowy i całość razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowanymi składnikami zalać całość w misce. Następnie oliwki czarne osączyć z zalewy, pokroić na na kawałki i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć grubo zmielonym czarnym pieprzem, udekorować natką zielonej kolendry, trybulą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i spożywać na zimno.
Komentarze (0)