Acıbadem kurabiyesi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1104
Składniki:
- 300 g mielonych migdałów
- 300 g cukru pudru
- 30 g łuskanych, całych migdałów
- 6 białek z jaj
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 kropla aromatu z gorzkich migdałów
Opis przygotowania:
Białka, cukier oraz mielone migdały przełożyć do metalowej miski lub rondla i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki postawić na małym ogniu i ogrzewać przez 10-15 sekund. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wlać do nich sok cytrynowy, aromat z gorzkich migdałów i ponownie roztrzepać trzepaczką. Następnie wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyciąć krążki szklanką i nałożyć na nie całe łuskane migdały. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130°C i piec przez około 15 minut. Potem zwiększyć temperaturę do 150°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)