Acıbadem kurabiyesi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1104
Acıbadem kurabiyesi
fot. Mcozturk (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g mielonych migdałów
  • 300 g cukru pudru
  • 30 g łuskanych, całych migdałów
  • 6 białek z jaj
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 kropla aromatu z gorzkich migdałów

Opis przygotowania:

Białka, cukier oraz mielone migdały przełożyć do metalowej miski lub rondla i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki postawić na małym ogniu i ogrzewać przez 10-15 sekund. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wlać do nich sok cytrynowy, aromat z gorzkich migdałów i ponownie roztrzepać trzepaczką. Następnie wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyciąć krążki szklanką i nałożyć na nie całe łuskane migdały. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130°C i piec przez około 15 minut. Potem zwiększyć temperaturę do 150°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów