Acıbadem kurabiyesi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1139
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g cukru pudru
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 30 g łuskanych migdałów
- 4 białka jaj
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Glazura:
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Następnie wlać do tego roztopione masło i ponownie dobrze wymieszać. Białka ubić mikserem na sztywną pianę i dodać do wymieszanych składników. Całość kolejny raz dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki szklanką. Krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, a potem w ich środek włożyć po jednym łuskanym migdale.
Przygotować glazurę: żółtka jaj roztrzepać widelcem z przegotowaną przestudzoną wodą i wysmarować tym przygotowane wcześniej ciasto.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować glazurę: żółtka jaj roztrzepać widelcem z przegotowaną przestudzoną wodą i wysmarować tym przygotowane wcześniej ciasto.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)