Acar
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1184
Acar to smaczna, indonezyjska sałatka, której głównymi składnikami są ogórek, marchew, biała kapusta oraz ananas. Często wzbogacana jest orzechami ziemnymi.
Składniki:
- 50 g orzeszków ziemnych tłuczonych
- 50 ml octu ryżowego
- 30 ml wody
- 5 szalotek
- 4 marchewki
- 4 plastry ananasa z puszki
- 3 łyżki oleju
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka pasty paprykowej
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ogórki oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Kapustę białą pokroić w cienkie paski. Ananasa z puszki pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone wszystkie warzywa z ananasem, przełożyć razem do jednej miski, zasypać solą i trzymać przez 30 minut. Po tym czasie odlać z nich nadmiar soku. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pastę paprykową i tłuczone orzeszki ziemne. Składniki te wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego wszystkie warzywa z miski, wlać wodę, ocet, cukier, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie wsypać do tego sezam. dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową sałatkę udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)