Acar

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1184
Acar
fot. INABA Tomoaki (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0
Acar to smaczna, indonezyjska sałatka, której głównymi składnikami są ogórek, marchew, biała kapusta oraz ananas. Często wzbogacana jest orzechami ziemnymi.

Składniki:

  • 50 g orzeszków ziemnych tłuczonych
  • 50 ml octu ryżowego
  • 30 ml wody
  • 5 szalotek
  • 4 marchewki
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ogórki oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Kapustę białą pokroić w cienkie paski. Ananasa z puszki pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone wszystkie warzywa z ananasem, przełożyć razem do jednej miski, zasypać solą i trzymać przez 30 minut. Po tym czasie odlać z nich nadmiar soku. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pastę paprykową i tłuczone orzeszki ziemne. Składniki te wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego wszystkie warzywa z miski, wlać wodę, ocet, cukier, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie wsypać do tego sezam. dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową sałatkę udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów