Sum z ryżem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 645
Składniki:
- 400 g filetów z suma
- 200 g świeżego szpinaku
- 6 łyżek oleju
- 4 pomidorki cherry
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Szpinak oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone drobno pomidory, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zmiękną. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej ryż. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego tartą gałkę muszkatołową oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki te smażyć na średnim ogniu do chwili, aż czosnek się zeszkli. Wtedy dodać do tego szpinak i smażyć razem przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać to do ryżu na talerzu. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Filety z suma panierować w roztrzepanych jajkach, bułce tartej i smażyć na pozostałym oleju na patelni z obu stron do miękkości ryby. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać majonezem.
Komentarze (0)