Bakłażan z ryżem, pieczarkami, papryką i szpinakiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3710
Składniki:
- 4 pieczarki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- pęczek szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Następnie bakłażana przekroić na połowy i wydrążyć środek. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę pieczarki oraz środki z wydrążonego bakłażana i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać smażone składniki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone bakłażany. Dodać do tego pokrojone papryki i szpinak, po czym całość zalać octem balsamicznym zmieszanym z 2 łyżkami oliwy. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 5 minut.
Komentarze (0)