Kurczak z curry, migdałami ryżem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3382
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1,5 łyżki curry
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
- pęczek szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Szpinak oraz piersi kurczaka umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną cebulę, 0,5 łyżki curry i smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do tego szpinak, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Piersi kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą, pokroić w kostkę i zrumienić na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać mieloną papryczkę chili, curry, mielone migdały, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)