Kotlety z fasoli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3038
Kotlety z fasoli
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 dag białej fasoli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 1 bułka czerstwa
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę zalać wodą i pozostawić na 6 godzin, aby się wymoczyła. Potem ugotować ją na miękko. Pod koniec gotowania lekko posolić i odcedzić. Bułką namoczyć w mleku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie wyciągnąć namoczoną bułkę, odcisnąć i razem z fasolą i cebulą przemielić w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodać jajka, całość wymieszać, doprawić przyprawami i uformować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Gotowe podawać na ciepło. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów