Karchochy z ryżem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1927
Składniki:
- 15 dag tartego parmezanu
- 4 karczochy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu
- 1 pęczek szpinaku
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karczochy oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Karczochy pozbawić ostrych końcówek oraz środka, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości, po czym odcedzić. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do ryżu dodać pokrojony na kawałki szpinak, kminek, wymieszać i nałożyć do środka karczochów. Następnie całość posypać tartym parmezanem, zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiec na rumiany kolor.
Komentarze (0)