Karchochy z ryżem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1927
Karchochy z ryżem i szpinakiem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag tartego parmezanu
  • 4 karczochy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karczochy oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Karczochy pozbawić ostrych końcówek oraz środka, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości, po czym odcedzić. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do ryżu dodać pokrojony na kawałki szpinak, kminek, wymieszać i nałożyć do środka karczochów. Następnie całość posypać tartym parmezanem, zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów