Kaalikeitto (zupa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1517
Kaalikeitto (zupa)
fot. wstryder / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z morszczuka
  • 40 g mortadeli
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 ziela angielskie
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • ćwiartka białej kapusty
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Morszczuka i mortadelę pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Kapustę zszatkować na tarce
jarzynowej o grubych oczkach i dodać całości wraz z pokrojoną na kawałki marchwią i pietruszką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników. Wszystko zalać lekko osoloną
wodą, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów