
Zupa krem z buraków
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1131

Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 500 g czerwonych buraków
- 300 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz czarny mielony
- świeży tymianek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- cukier
Opis przygotowania:
Ziemniaki, buraki, marchew i pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skory, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej buraki i smażyć je przez 40 sekund. Wlać do tego bulion warzywny i gotować przez 20 minut. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i pietruszkę.
Wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, sokiem z cytryny i wymieszać. Po wymieszaniu zagotować, po czym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do misek.
Gotową zupę udekorować natką zielonej pietruszki oraz świeżym tymiankiem.
Wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, sokiem z cytryny i wymieszać. Po wymieszaniu zagotować, po czym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do misek.
Gotową zupę udekorować natką zielonej pietruszki oraz świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)