Zupa makaronowa z kwiatami dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 959
Składniki:
- 400 g makaronu ryżowego nitki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 garść kwiatów z dyni
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Kwiaty z dyni sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z nadmiaru wody. Paprykę umyć, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy wrzucić do rondla z 1, 5 gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć na talerz. Do rondla wlać olej, dodać pokrojoną wcześniej paprykę i lekko ją przyrumienić na średnim ogniu. Do przyrumienionej papryki wlać bulion warzywny i razem zagotować. Dodać do tego kwiaty z dyni i gotować jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu.
Komentarze (0)