Zupa makaronowa z kwiatami dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 959
Zupa makaronowa z kwiatami dyni
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu ryżowego nitki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 garść kwiatów z dyni
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Kwiaty z dyni sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z nadmiaru wody. Paprykę umyć, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy wrzucić do rondla z 1, 5 gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć na talerz. Do rondla wlać olej, dodać pokrojoną wcześniej paprykę i lekko ją przyrumienić na średnim ogniu. Do przyrumienionej papryki wlać bulion warzywny i razem zagotować. Dodać do tego kwiaty z dyni i gotować jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów