Borek ze szpinakiem i serem

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3435
Borek ze szpinakiem i serem
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g ciasta filo
  • 600 g mrożonego szpinaku (liście)
  • 350 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i pokroić je na 12 cm podłużne paski. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak, doprawić go do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołowa i wymieszać. Szpinak smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ser ricotta, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na pokrojone paski z ciasta. Całość zawinąć w rulony i docisnąć do siebie. Wszystko ułożyć na blasze do pieczenia, wysmarować górę ciasta wodą i wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Składniki te piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać czarnym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów