
Borek ze szpinakiem i serem
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4250

Składniki:
- 800 g ciasta filo
- 600 g mrożonego szpinaku (liście)
- 350 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki wody
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i pokroić je na 12 cm podłużne paski. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak, doprawić go do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołowa i wymieszać. Szpinak smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ser ricotta, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na pokrojone paski z ciasta. Całość zawinąć w rulony i docisnąć do siebie. Wszystko ułożyć na blasze do pieczenia, wysmarować górę ciasta wodą i wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Składniki te piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać czarnym sezamem.
Komentarze (0)