Ash reshteh - perska zupa ziołowa z makaronem

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1137
Ash reshteh - perska zupa ziołowa z makaronem
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu wstążki
  • 100 ml śmietany 32%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 l bulionu wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 pęczek zielonej kolendry
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 0,5 szklanki czerwonej fasoli
  • 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Całą zieleninę dokładnie umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Makaron wrzucić do rondla z 2 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Soczewicę zieloną, czerwoną oraz czerwoną fasolę przesypać razem do jednego rondla, zalać te składniki wodą tak, aby nie wystawały i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu odcedzić.

Następnie do rondla wlać oliwę z oliwek. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Wsypać do tego kurkumę, wymieszać i wsypać do tego namoczoną wcześniej czerwoną fasolę i soczewicę. Całość zalać bulionem wołowym, zasypać suszoną miętą, nasionami kozieradki i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, wsypać do tego całą pokrojoną zieleninę, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i zagotować.

Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, wymieszać, po czym zalać tym makaron na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów