Jalapeño zapiekane z kaszanką, serem i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2989
Składniki:
- 400 g kaszanki gryczanej
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 25 g tartego sera Gouda
- 4 papryki Jalapeño
- 2 g kiełków czerwonego buraczka
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Paprykę oraz kiełki buraczka czerwonego umyć i osączyć z wody. Papryki przekroić wzdłuż na połówki i usunąć z nich nasiona. Kukurydzę osączyć z zalewy. Kaszankę obrać ze skóry, rozdrobnić widelcem w misce i wymieszać razem z osączoną wcześniej kukurydzą. Wsypać do tego szczyptę soli, pieprzu i mieloną kolendrę. Składniki ponownie dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką do przygotowanych wcześniej papryk. Całość posypać tartym serem Gouda, po czym wszystko przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż papryka zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać kiełkami czerwonego buraczka.
Komentarze (0)