Jalapeño zapiekane z kaszanką, serem i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2989
Jalapeño zapiekane z kaszanką, serem i kukurydzą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g kaszanki gryczanej
  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 25 g tartego sera Gouda
  • 4 papryki Jalapeño
  • 2 g kiełków czerwonego buraczka
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Paprykę oraz kiełki buraczka czerwonego umyć i osączyć z wody. Papryki przekroić wzdłuż na połówki i usunąć z nich nasiona. Kukurydzę osączyć z zalewy. Kaszankę obrać ze skóry, rozdrobnić widelcem w misce i wymieszać razem z osączoną wcześniej kukurydzą. Wsypać do tego szczyptę soli, pieprzu i mieloną kolendrę. Składniki ponownie dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką do przygotowanych wcześniej papryk. Całość posypać tartym serem Gouda, po czym wszystko przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż papryka zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać kiełkami czerwonego buraczka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów