Tofu po japońsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4380
Składniki:
- 150 ml jasnego sosu sojowego
- 40 g białego tofu
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- olej do głębokiego smażenia
- szczypiorek do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, zeszklić pokrojoną dymkę oraz czosnek. Tofu pokroić równe na kawałki. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę kukurydzianą zmieszać ze szczyptą soli oraz mielonym imbirem i przesypać na drugi talerz. Pokrojone tofu namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w mące i wrzucić na mocno rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na łyżki do przekąsek. Dodać do tego usmażona wcześniej dymkę z czosnkiem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem. Całość zalać sosem sojowym.
Komentarze (0)