Kaszanka zapiekana z ciastem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1929
Kaszanka zapiekana z ciastem i serem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g kaszanki gryczanej
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 35 g tartego parmezanu
  • 4 plastry sera gouda
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych
  • 1 garstka rukoli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Rukole umyć i osączyć z wody. Następnie ciasto francuskie wysmarować letnią wodą i pokroić je w prostokąty o wymiarach 4x8 cm. Kaszankę gryczaną pozbawić skóry i nałożyć ją na pokrojone wcześniej ciasto. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posypać tartym parmezanem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć plastrami sera gouda i posypać rukolą oraz płatkami kukurydzianymi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów