Nduja Calabra
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7711
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 4 gałązki świeżego oregano
- Na nduję:
- 50 g mielonego mięsa wieprzowego
- 50 g wątróbek oliwek
- 50 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego oregano
- sól
- pieprz
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Świeże oregano umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do oregano. Przygotować nduję: wątróbki drobiowe umyć, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wymieszane mięso, przecier pomidorowy, obie mielone papryki, po czym doprawić do smaku pieprzem, solą oraz oregano. Wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia, napchać do zawiązanego z jednej strony rękawa foliowego, po czym zawiązać drugi koniec. Całość wstawić do garnka z wodą i zagotować. Zagotowane składniki wyciągnąć z wody, odciąć jeden zawiązany koniec i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (1)
Nduja bez peperoncino?