Zupa kurkowa

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 145
Zupa kurkowa
fot. eAlisa / elements.envato.com

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego, kolorowego pieprzu
  • sól
  • natka zielonego koperku
  • bazylia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą.

Następnie pokrojone ziemniaki, marchew oraz czosnek przełożyć razem do jednego rondla, zalać bulionem warzywnym, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw.

Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego oczyszczone wcześniej kurki. Oprószyć je szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Potem do smażonych kurek dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy kurki ze smażoną cebulą ściągnąć z ognia i dodać do gotowanej zupy w rondlu.

Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Wszystko udekorować zielonym koperkiem oraz bazylią.

1 komentarz

O kurka, jakie to dobre jest! :O

Podobne przepisy