Pyzy z kaczką, orzeszkami pinii i algami nori

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2510
Pyzy z kaczką, orzeszkami pinii i algami nori
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g orzeszków pinii
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie alg nori
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 0,5 kg mięsa z kaczki
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • gotowa potrawa do drobiu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso kaczki umyć, natrzeć przyprawą do drobiu, pieprzem oraz solą i odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją, po czym dodać mielony imbir. Mięso kaczki pozbawić kości, zalać winem i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać do tego potłuczone drobno orzeszki pinii i dusić przez 2 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać ze skóry i umyć. Cztery z nich zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, a resztę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przemielić w maszynce do mięsa. Zmielone ziemniaki połączyć ze startymi, dodać do tego mąkę, wbić jajko i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować ręcznie kulki, nadziać je mięsem z orzechami i zlepić całość. Liście nori opłukać wodą, następnie zawinąć w nie kulki i razem wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów