Pyzy z kaczką, orzeszkami pinii i algami nori
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2510
Składniki:
- 15 g orzeszków pinii
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 opakowanie alg nori
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 0,5 kg mięsa z kaczki
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- gotowa potrawa do drobiu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso kaczki umyć, natrzeć przyprawą do drobiu, pieprzem oraz solą i odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją, po czym dodać mielony imbir. Mięso kaczki pozbawić kości, zalać winem i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać do tego potłuczone drobno orzeszki pinii i dusić przez 2 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać ze skóry i umyć. Cztery z nich zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, a resztę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przemielić w maszynce do mięsa. Zmielone ziemniaki połączyć ze startymi, dodać do tego mąkę, wbić jajko i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować ręcznie kulki, nadziać je mięsem z orzechami i zlepić całość. Liście nori opłukać wodą, następnie zawinąć w nie kulki i razem wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)