Zacuscă
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2890
Składniki:
- 200 ml soku pomidorowego
- 6 czerwonych słodkiej papryk
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 bakłażan
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz czarny mielony
- chleb żytni
Opis przygotowania:
Paprykę oraz bakłażana umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Następnie papryki pozbawić nasion i razem z pokrojonym bakłażanem przełożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni i piec je do miękkości. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika, przestudzić, obrać ze skóry, a miąższ przetrzeć przez drobne sito do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przetarte wcześniej pieczone warzywa i wlać do tego sok pomidorowy. Liść laurowy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać go do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Gotową potrawę najlepiej podawać z chlebem żytnim.
Komentarze (0)