Zabaione

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1409
Zabaione
fot. stu_spivack (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 70 g cukru pudru
  • 50 ml schłodzonego, czerwonego, słodkiego wina Marsala
  • 4 żółtka jaj
  • 2 sucharki spożywcze
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki kakao

Opis przygotowania:

Wodę przelać do rondla, zagotować ją na średnim ogniu, po czym zmniejszyć ogień. Następnie do miski przełożyć żółtka jaj i roztrzepać je trzepaczką. Do roztrzepanych żółtek wsypać stopniowo cukier, cały czas mieszając trzepaczką do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy miskę ze składnikami postawić na rondlu z zagotowaną wcześniej wodą i wlać do niej stopniowo wino, cały czas mieszając trzepaczką, aż składniki dobrze się wymieszają. Wtedy do pucharków deserowych włożyć po jednej gałce lodów waniliowych i zalać je wymieszanymi składnikami z miski. Sucharki wysmarować białkiem jajka, oprószyć je cukrem pudrem i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczypta kakao i podawać do spożycia.

Komentarze (0)