Zabaione
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1409
Składniki:
- 70 g cukru pudru
- 50 ml schłodzonego, czerwonego, słodkiego wina Marsala
- 4 żółtka jaj
- 2 sucharki spożywcze
- 2 gałki lodów waniliowych
- 1 białko jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki kakao
Opis przygotowania:
Wodę przelać do rondla, zagotować ją na średnim ogniu, po czym zmniejszyć ogień. Następnie do miski przełożyć żółtka jaj i roztrzepać je trzepaczką. Do roztrzepanych żółtek wsypać stopniowo cukier, cały czas mieszając trzepaczką do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy miskę ze składnikami postawić na rondlu z zagotowaną wcześniej wodą i wlać do niej stopniowo wino, cały czas mieszając trzepaczką, aż składniki dobrze się wymieszają. Wtedy do pucharków deserowych włożyć po jednej gałce lodów waniliowych i zalać je wymieszanymi składnikami z miski. Sucharki wysmarować białkiem jajka, oprószyć je cukrem pudrem i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczypta kakao i podawać do spożycia.
Komentarze (0)