Youtiao
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2443
Składniki:
- 150 ml mleka sojowego
- 40 g mąki
- 4 arkusze papieru ryżowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Jajka roztrzepać widelcem w misce, dodać do nich mąkę i szczyptę soli, wlać mleko sojowe, wsypać cukier i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić na drobne kawałeczki i dokładnie wymieszać z ciastem. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nakładać wyrobione ciasto. Całość smażyć na złoty kolor, potem wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Osączone zawinąć w arkusze papieru ryżowego i wrzucić do 1 l gotującej się wody. Gotować przez 1 minutę, po czym wyciągnąć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Wszytko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)