Wuzetka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 4235
Wuzetka

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 słoika dżemu śliwkowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 masła
  • 1 twarożek homogenizowany
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 zapach rumowy
  • polewa czekoladowa
  • tłuszcz do wysmarowanie blachy
  • bułka tarta do wysypania blachy

Opis przygotowania:

3 białek ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę i cały czas miksować, aż masa uzyka biały kolor. Margarynę rozpuścić w małym rondelku i połączyć z masą, dodać mleka oraz kakao. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wlać rozrobione ciasto ipiec 40 minut w temperaturze 200 stopni C, wyjąć, przestudzić i rozkroić na trzy części. Do wcześniej zaparzonej mocnej herbaty dodać spirytusu i zapachu. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Masło utrzeć z twarożkiem i z cukrem. Na warstwę ciasta położyć dżem, na nim krem itd., na wierzchu ciasto. Powierzchnię posmarować polewą lub rozpuszczoną czekoladą, udekorować śliwkami i bitą śmietaną.

Autor: oliwka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów