Wuzetka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 4235
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 słoika dżemu śliwkowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 masła
- 1 twarożek homogenizowany
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 łyżka spirytusu
- 1 zapach rumowy
- polewa czekoladowa
- tłuszcz do wysmarowanie blachy
- bułka tarta do wysypania blachy
Opis przygotowania:
3 białek ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę i cały czas miksować, aż masa uzyka biały kolor. Margarynę rozpuścić w małym rondelku i połączyć z masą, dodać mleka oraz kakao. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wlać rozrobione ciasto ipiec 40 minut w temperaturze 200 stopni C, wyjąć, przestudzić i rozkroić na trzy części. Do wcześniej zaparzonej mocnej herbaty dodać spirytusu i zapachu. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Masło utrzeć z twarożkiem i z cukrem. Na warstwę ciasta położyć dżem, na nim krem itd., na wierzchu ciasto. Powierzchnię posmarować polewą lub rozpuszczoną czekoladą, udekorować śliwkami i bitą śmietaną.
Komentarze (0)