Włosy anioła

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2188
Włosy anioła
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g makaronu nitki (gniazda)
  • 40 g tartego parmezanu
  • 4 pomidory duże
  • 4 podłużne cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i póki jest gorący, wymieszać z sokiem cytrynowym, Następnie przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory i szczypiorek pokroić w drobną kostkę. Pokrojone pomidory przełożyć na rozgrzana oliwę na patelni, oprószyć pieprzem i solą, smażyć przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na makaron. Cebulę obrać ze skóry, zalać niewielka ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przekroić na połowy i dodać do potrawy. Całość posypać tartym parmezanem i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)