Włosy anioła
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2188
Składniki:
- 500 g makaronu nitki (gniazda)
- 40 g tartego parmezanu
- 4 pomidory duże
- 4 podłużne cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i póki jest gorący, wymieszać z sokiem cytrynowym, Następnie przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory i szczypiorek pokroić w drobną kostkę. Pokrojone pomidory przełożyć na rozgrzana oliwę na patelni, oprószyć pieprzem i solą, smażyć przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na makaron. Cebulę obrać ze skóry, zalać niewielka ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przekroić na połowy i dodać do potrawy. Całość posypać tartym parmezanem i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)