Wartuszki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1877
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- 4 dkg drożdży
- 6 dkg masła
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 30 dkg twarogu
- 2 jajka
- 8 dkg cukru pudru
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Mąkę podzielić na połowę. Jedną pozostawić do podsypania. Drugą połowę mąki zmieszać z mlekiem, drożdżami, cukrem, wyrobić zaczyn i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Twaróg przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, dodać do niego 2 jajka, cukier puder, masło i dobrze wymieszać. Do zaczynu dodać 2 jajka, stopione i lekko przestudzone masło, sól i dobrze wyrobić. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od reki. Ciasto podsypać mąką, lekko wyrobić i pokroić na małe kawałki. Z kawałków uformować małe bułeczki. Przygotować blachę do pieczenia, wysmarować ja masłem i ułożyć bułeczki. Bułki przykryć ściereczką, aby podrosły i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odkryć je i denkiem szklanki wycisnąć zagłębienia. W gotowe zagłębienia nałożyć wymieszany twaróg. Roztrzepać jedno jajko i posmarować nim brzegi ciastek. Ciastka włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze do 170 stopni. Gotowe podajemy kiedy ostygną.
Komentarze (0)