Wartuszki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1768
Wartuszki
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 4 dkg drożdży
  • 6 dkg masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 30 dkg twarogu
  • 2 jajka
  • 8 dkg cukru pudru
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Mąkę podzielić na połowę. Jedną pozostawić do podsypania. Drugą połowę mąki zmieszać z mlekiem, drożdżami, cukrem, wyrobić zaczyn i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Twaróg przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, dodać do niego 2 jajka, cukier puder, masło i dobrze wymieszać. Do zaczynu dodać 2 jajka, stopione i lekko przestudzone masło, sól i dobrze wyrobić. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od reki. Ciasto podsypać mąką, lekko wyrobić i pokroić na małe kawałki. Z kawałków uformować małe bułeczki. Przygotować blachę do pieczenia, wysmarować ja masłem i ułożyć bułeczki. Bułki przykryć ściereczką, aby podrosły i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odkryć je i denkiem szklanki wycisnąć zagłębienia. W gotowe zagłębienia nałożyć wymieszany twaróg. Roztrzepać jedno jajko i posmarować nim brzegi ciastek. Ciastka włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze do 170 stopni. Gotowe podajemy kiedy ostygną.

Komentarze (0)