Vol Au Vent

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2017
Vol Au Vent
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g pieczarek
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 cebule
  • 2 owoce mango
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki maki
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • sol
  • pieprz
  • 1 opakowania pomidorów koktajlowych
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć na stole, wyciąć z niego do 18 krążków o średnicy do 5 cm, a z reszty wyciąć mniejsze krążki. W 12-stu krążkach większych wyciąć otwory. Wszystkie krążki posmarować wodą, ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni na złoty kolor. Upieczone przełożyć na talerz, kładąc po trzy krążki (jeden cały i dwa z otworami na siebie). Mniejsze krążki pozostawić do przykrycia nadzienia.

Przygotować nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić drobno, cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Roztopić masło na patelni, dodać cebulę, pieczarki, zeszklić, dodać mąkę, wymieszać i wlać powoli śmietanę. Całość doprawić pieprzem i solą, doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i napełnić powstałą masa wnętrze krążków. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ zmiksować razem z natką pietruszki, dodać część pokrojonych drobno pomidorów koktajlowych, a pozostałe pozostawić do dekoracji. Doprawić szczyptą soli i wyłożyć na wierzch krążków. Całość przykryć małymi krążkami ciasta i udekorować pozostałymi pomidorami.

Komentarze (0)