Vitello tonnato

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1579
Vitello tonnato
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g schabu cielęcego
  • 200 ml majonezu
  • 150 g tuńczyka we własnej zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów z zalewie
  • 1 wędzona sardela
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, po czym oprószyć je pieprzem, solą, tymiankiem i majerankiem. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oproszone składnikami mięso i smażyć z obu stron do miękkości. Usmażone osączyć z tłuszczu, potem wyłożyć na talerz i przestudzić. Tuńczyka wyciągnąć z puszki i przełożyć do melaksera. Następnie dodać do niego wędzoną sardelę, dodać do tego majonez i wlać sok z cytryny. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę nałożyć na usmażone wcześniej mięso. Wszystko udekorować osączonymi z zalewy kaparami.

Komentarze (0)