Vitello tonnato
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1579
Składniki:
- 500 g schabu cielęcego
- 200 ml majonezu
- 150 g tuńczyka we własnej zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów z zalewie
- 1 wędzona sardela
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, po czym oprószyć je pieprzem, solą, tymiankiem i majerankiem. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oproszone składnikami mięso i smażyć z obu stron do miękkości. Usmażone osączyć z tłuszczu, potem wyłożyć na talerz i przestudzić. Tuńczyka wyciągnąć z puszki i przełożyć do melaksera. Następnie dodać do niego wędzoną sardelę, dodać do tego majonez i wlać sok z cytryny. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę nałożyć na usmażone wcześniej mięso. Wszystko udekorować osączonymi z zalewy kaparami.
Komentarze (0)