Vispipuuro
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2039
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2,5 łyżki cukru
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki przegotowanego ostudzonego mleka 2%
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Żurawinę suszoną opłukać pod bieżąca wodą, z czego jedną jej łyżkę pozostawić do dekoracji deseru, natomiast resztę przesypać do rondla, zalać wodą, zasypać cukrem i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem, postawić ponownie na średnim ogniu i wsypać do tego stopniowo kaszę mannę z sola. Całość dokładnie mieszać drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko zalać przegotowanym ostudzonym mlekiem i posypać pozostawioną żurawiną.
Komentarze (0)